20151229

Patienten Waarderingen Cardiochirurg Krishna Khargi


Auteur: Glenn Weisz, 

Maatschappijcriticus, muzikant, strafrechtjurist. Analist van processen waarbij er wordt weggekeken of die worden ontkend. Familiemens, liefhebber lekker eten.

Dr. Krishna Khargi


thoraxchirurg Krishna Khargi

Deze Surinaamse hartchirurg heeft meer dan 5500 openhartoperaties op zijn naam staan. Hij is de eerste Surinamer die op ‘de organisatie van de zorg’ aan de Harvard University in Boston afstudeerde. Samen met de universiteit van Maastricht en Duitse collega’s uit het ziekenhuis in Bochum zorgde hij ervoor dat Suriname de beschikking over een volledige operatiekameruitrusting kreeg waarmee hij de eerste openhartoperaties in Suriname kon uitvoeren. Na staffuncties op de afdeling thoraxchirurgie van het Bochum Bergmannsheil Universitair Ziekenhuis (Duitsland), het Maastricht Universitair Medisch Centrum, het Hagaziekenhuis en het Amsterdam Medisch Centrum is dr. Khargi nu als staflid werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Zürich in Zwitserland.
Ook met Krishna heb ik geweldige ervaringen. Toen ik de katheterisatie moest ondergaan, kwam hij kort voor het begin van de ingreep de behandelkamer binnen en heeft daar met gekruiste armen in een hoek gestaan totdat de ingreep voorbij was. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat hij aanwezig wilde zijn om onmiddellijk hulp te bieden, mocht er iets verkeerd gaan.
Nadat Pranobe had besloten naar Suriname te gaan om mijn vader te helpen, belde Krishna de volgende dag om te zeggen dat hij ook mee zou gaan indien het noodzakelijk was.
Toen een dierbare vriend gepland stond voor een openhartoperatie door een mij onbekende hartchirurg belde ik hem met de vraag of hij die operatie wilde uitvoeren. Jullie raden het al, Krishna heeft toen de job feilloos geklaard.
Eind van deze week wijd ik voorlopig een laatste publicatie aan Surinaamse medische rolmodellen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Khargi eerste Surinaamse cardiothoracaal chirurg aan Harvard 
31 May 2011, 07:00

Krishna Khargi, als cardiothoracaal chirurg afgestudeerd aan Harvard.


De arts Krishna Khargi is als eerste Surinamer afgestudeerd als cardiothoracaal chirurg aan de Amerikaanse Harvard University. Khargi kreeg vorige week zijn universitaire bul uitgereikt door de dekaan van de Harvard School of Public Health. Dit meldt de voorlichtingsdienst van het ministerie van het Buitenlandse Zaken in een persbericht.

Khargi (52) is al jaren werkzaam als hartchirurg. Op dit moment is hij als cardiochirurg werkzaam in het mede door hem in 2004 opgerichte hartcentrum van het Hagaziekenhuis in Den Haag. Daar introduceerde hij een nieuwe methode om hartritmestoornissen te verhelpen, een onderwerp waar hij in 2005 op promoveerde.

Cardio-thoracale chirurgie is een apart specialisme. Een cardio-thoracaal chirurg is een specialist die patiënten met afwijkingen in de thorax, zoals in het hart, de longen, de grote vaten of de borstwand operatief behandelt. Dat gebeurt doorgaans na doorverwijzing door een cardioloog of longarts.

Khargi was in 1998 de eerste arts die in Suriname een zogenoemde ‘bypass operatie’ uitvoerde. Vanaf dat moment was hij tot 2004 betrokken bij de reguliere hartmissies vanuit Nederland naar Suriname. Volgens het persbericht heeft Khargi tijdens zijn loopbaan inmiddels 3714 hartoperaties verricht in Suriname, Nederland en Duitsland. Gemiddeld zijn dat er 270 per jaar geweest.

Tegelijkertijd heeft de medisch specialist in de loop der jaren 223 chirurgen en cardiologen uit Canada, India, Europa en Zuid-Amerika opgeleid. Inmiddels heeft Khargi 24 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Hij geldt bovendien als een van de grondleggers van de samenwerking tussen Nederland en Suriname op het gebied van hartoperaties. Zo was hij een van de samenstellers van het hartchirurgisch en cardioventioneel programma in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo.

Khargi was als arts ook betrokken bij de Regeling Laag Frequente Aandoeningen (RLA) die in de jaren ’90 werd getroffen met de verdragsmiddelen uit Nederland. Voor zijn verdiensten voor de Surinaamse gezondheidszorg werd hij in 2005 door de Surinaamse regering benoemd tot officier in de Ereorde van de Palm.

In het communiqué van BuZa staat te lezen dat de Surinaamse arts “klaar staat om op welke wijze dan ook zijn kennis en ervaring met de medische gemeenschap in zijn moederland te delen.” De permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties, Henry Mac Donald, heeft inmiddels namens de Surinaamse regering de felicitaties overgebracht aan Khargi.

Bron Starnews Suriname; Khargi Harvard afgestudeerd
___________________________________________________________________

Ereorde van de palm voor hartchirurg

Op de dag dat cardiochirurg Krishna Khargi (46) zijn proefschrift in Amsterdam verdedigde, kreeg hij de hoogste Surinaamse onderscheiding uitgereikt door de ambassadeur van dat land. Khargi, die zich nu officier in de Ereorde van de Palm mag noemen, kreeg de onderscheiding vorige week voor zijn verdiensten voor de gezondheidszorg in Suriname. 
De promovendus is in zijn geboorteland grondlegger van de hartchirurgie. Hij was de eerste chirurg die in Suriname een hartoperatie uitvoerde. Hij zorgde samen met zijn toenmalige Duitse collega’s, sponsors en artsen van het Academisch Ziekenhuis Maastricht voor een volledige OK-uitrusting en zond deze naar Suriname. Voorts ontwikkelde Khargi lesmateriaal gericht op de Surinaamse situatie voor arts-assistenten, OK-personeel en verpleegkundigen.
Khargi is thans cardiochirurg in het Hagaziekenhuis in Den Haag. Hij promoveerde op onderzoek naar chirurgische ingrepen bij hartritmestoornissen. 
Bron: Medisch Contact Nederland
Khargi Gedecoreerd Suriname
___________________________________________________________________

Proef hartchirurgie Aruba 

maandag 6 juli 2015, 11:56 uur 
 
Ieder jaar moeten bijna tweehonderd Arubanen naar Nederland of Colombia worden gebracht voor een hartoperatie. Dat is niet alleen belastend voor de patiënten, maar ook nog eens erg duur. Maar er lijkt een oplossing te zijn: mobiele operatieteams uit Nederland behandelen de Arubanen op hun eigen eiland.
Hartchirurgie Aruba Khargi Oemrawsingh
https://www.nporadio1.nl/de-ochtend/onderwerpen/299957-proef-hartchirurgie-aruba

___________________________________________________________________


Maastricht opent harten op Aruba

HOME
JOKE WILKING 
In negen weken tijd 57 hartoperaties, zonder specialistische operatieruimte. Het scheelde Arubaanse patiënten een vliegreis naar Colombia. Hartchirurg met Surinaamse roots Krishna Khargi van Maastricht UMC nam een heel team mee voor een proef in het dr. Horacia Oduber Hospital.

Wat was jullie werk precies?

"Het hele proces van diagnostiek, operatie, en nazorg. Allemaal in het lokale ziekenhuis, met apparatuur, mensen, en protocollen uit Nederland. We waren met 25 mensen. Het lokale personeel hielp ook. In totaal ging het om 25 openhartoperaties en 32 dotteroperaties via de lies. Medisch gezien zijn ze allemaal geslaagd. Dat bevestigt het Leids Universitair Medisch Centrum. Er waren geen complicaties. 92 procent van de patiënten was heel tevreden achteraf, en 8 procent tevreden, zo bleek bij de evaluatie. Maar, en dat valt niet te meten, ook bij ons was de voldoening groot."

Waarom uitrukken met een team, als Colombia ook werkt?

"Ik heb een studie gedaan aan Harvard, in Boston, over de organisatie van de zorg. Daar leerde ik dat het goed werkt om in gebieden met kleine aantallen patiënten de zorg naar de patiënt toe te brengen. Ik hou van innoveren. In mijn jeugd heb ik op Aruba gewoond, ik heb er connecties. En ik kende de problemen daar. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak."

Zo'n team invliegen kost toch handenvol geld?

"Ja. Of het kosteneffectief is, weten we nog niet. We deden nu alleen operaties die we konden plannen. Deze nu uitvoeren, voorkomt problemen later. De verzekering betaalt normaal vliegreis, verblijf en alle medische kosten. Nu hielp de omgeving bij een snelle genezing. De eigen cultuur en familie in de buurt geeft patiënten vertrouwen en is helend. Ze sliepen zeven nachten in het ziekenhuis. In Colombia zou dat zes weken zijn. "

Best aangenaam toch, zo'n tropisch eiland?

"Het was gewoon hard werken met 24-uurs beschikbaarheid. Het was fijn om iets voor de bevolking te kunnen doen. Voor iedereen was het een bijzondere ervaring met, inderdaad, ook zijn geneugten."

Hoe nu verder?

"De politiek is nu aan zet. Wij hebben laten zien dat we complexe hartchirurgische zorg volgens een hoge standaard in een algemeen ziekenhuis kunnen uitvoeren. Willen de ziekenhuizen en vakverenigingen dit? Wat willen de eilanden? Is het financieel haalbaar? Wij willen doorgaan met zorg naar de patiënt brengen."
https://www.trouw.nl/home/maastricht-opent-harten-op-aruba~afb91486/

Waardeer Cardiochirurg Krishna Khargi-Hartchirurgie AMC Amsterdam

_________________________________________________________________Waardering over Khargi, K., Ziekenhuis AMC - Academisch Medisch Centrum, locatie Meibergdreef - Amsterdam op 19 februari 2018

 • 9
 • 10
 • 9
 • 9
 • 9
 • 9

Gemiddeld cijfer

9.2
 • Hart- en vaatziekten
 • Cardiologie

Toelichting

zeer goede ervaring in AMC (verblijf en medewerkers) en alles rond by pass operatie. Opvallend positief dat chirurg een aantal malen kwam informeren hoe het was en communicatief erg goed.

1persoon vindt dit een nuttige waardering.
Vindt u dit een nuttige waardering?
Ja

_________________________________________________________________Waardering over Khargi, K., Ziekenhuis AMC - Academisch Medisch Centrum - Amsterdam op 24 januari 2018

 • 9
 • 9
 • 9
 • 9
 • 9
 • 9

Gemiddeld cijfer

9.0
 • Cardiologie

Toelichting

het team heeft mij heel fijn en met liefde behandeld. de  heer Khargi staat bij mij in hoog aanzien

Vindt u dit een nuttige waardering?   Ja
Reactie van/namens Cardiothoracaal chirurg Khargi, K. - Amsterdam
geplaatst op 29 januari 2018
Hartelijk dank namens ons gehele team. De lovende woorden waarderen we zeer. Het ga U goed en het allerbeste toegewenst!

_______________________________________________________________


Waardering over Khargi, K., Ziekenhuis AMC - Academisch Medisch Centrum - Amsterdam op 15 december 2017

 • 9
 • 10
 • 9
 • 10
 • 9
 • 9

Gemiddeld cijfer

9.3
 • Hart- en vaatziekten
 • Cardiologie

Toelichting

duidelijk, goed adviserend en optimistisch. Nu 1 1/2 jaar na operatie nog steeds in goede gezondheid

1persoon vindt dit een nuttige waardering.
Vindt u dit een nuttige waardering?   Ja
Reactie van/namens Cardiothoracaal chirurg Khargi, K. - Amsterdam
geplaatst op 27 december 2017
Hartelijk dank voor uw reactie. Goed te horen dat u het goed maakt. Dat betekent voor ons als hartteam heel veel. We wensen u het allerbeste toe.
__________________________________________________________________

Waardering over Khargi, K., Ziekenhuis AMC - Academisch Medisch Centrum - Amsterdam op 20 november 2017

 • 9
 • 9
 • 9
 • 9
 • 9
 • 8

Gemiddeld cijfer

8.8
 • Hartklepaandoeningen
 • Cardiologie

Toelichting

19-9-2017 is bij mij een mechanische AVR geplaatst(aortaklep). Dhr Khargi heeft ook na de operatie vele malen mijn bed bezocht en nam ook alle tijd om voor nader uitleg.Ik voelde mij geen nummer maar een patient waar naar geluisterd werd. Dit is heel belangrijk na een operatie. Dr. Khargi dank u wel (ook AMC personeel)

Vindt u dit een nuttige waardering?   Ja
Reactie van/namens Cardiothoracaal chirurg Khargi, K. - Amsterdam
geplaatst op 19 december 2017
Namens ons hartteam van artsen, verpleegkundigen, operatie- en intensive care medewerkers bedanken we u hartelijk voor de mooie reactie. Wij zijn blij dat het goed met u gaat, want dat is het allerbelangrijkste!
________________________________________________________________

Waardering over Khargi, K., Ziekenhuis AMC - Academisch Medisch Centrum - Amsterdam op 30 augustus 2016

 • 9
 • 9
 • 9
 • 9
 • 9
 • 6

Gemiddeld cijfer

8.5
 • Hartklepaandoeningen
 • Chirurgie (Heelkunde)

Toelichting

Nadat bij mij twee weken eerder geplaatste mitraclips waren gecrasht was na tien jaar een tweede open hartoperatie onontkoombaar om een nieuwe hartklep aan te brengen. Na ik achteraf begreep de zwaarste hartoperatie die voorkomt en negen uur heeft geduurd. Zwaar voor mij en cardiothoracaal chirurg Dr. Khargi die tot mijn geluk een perfecte prestatie heeft geleverd. Na een verblijf van vier weken in het AMC ben ik snel gerevalideerd en nu vijf maanden later verkeer ik in goede conditie en voel mij als het ware herboren. Mijn vrouw, ik en familie hebben Dr. Khargi leren kennen als een zeer betrokken en meelevende arts die iedere dag even polshoogte kwam nemen om te zien hoe het met mij ging. Hij is in het bijzonder voor mijn vrouw een grote steun geweest. Ik had het niet beter kunnen treffen.

3personen vinden dit een nuttige waardering.
Vindt u dit een nuttige waardering?   Ja
Reactie van/namens Khargi, K.
geplaatst op 15 september 2016
Dank u wel voor uw zeer gewaardeerde reactie. Uw positieve instelling en grote doorzettingsvermogen, ondersteund door uw echtgenote en familie, zijn het allerbelangrijkste geweest voor uw voorspoedig herstel na deze uitgebreide spoed heroperatie.
De goede cardiologische- en anesthesiologische – voorbereiding, de uitstekende
zorg van de intensive care specialisten, de volle inzet van de operatiekamer/ IC /afdelings verpleegkundigen en fysiotherapeuten vormden het juiste raamwerk waardoor dit succes mogelijk was. Wij zijn daarom bijzonder blij dat het goed met u gaat. Dat is ook voor ons het allerbelangrijkste!

Waardering en reactie Cardiochirurg Khargi AMC Amsterdam 30 augustus 2016


_________________________________________________________________
Waardering over  Krishna Khargi, Maastricht UMC +

17 december 2015

 • 9
 • 10
 • 8
 • 9
 • 10
 • 8

Gemiddeld cijfer

9.0
 • Hart en bloed(vaten) - overig
 • Cardiochirurgie

  Uitermate kundig chirurg. Heeft me bij twee operaties in een week enorm goed begeleid. Zeer vertrouwenswaardig als arts en als persoon.
  __________________________________________________________________

Waardering over Krishna Khargi, Maastricht UMC+

3 augustus 2015

 • 10
 • 10
 • 8
 • 10
 • 10
 • 8

Gemiddeld cijfer

9.3
 • Hartklepaandoeningen
Cardiochirurgie

Een zeer kundig, empatisch en geduldige arts waaraan ik mij, vandaag precies 6 jaar geleden, in het volste vertrouwen overgaf. Alles was vooraf bespreekbaar, en hij hield ook na de operatie een "vinger aan de pols". Tevens een grote steun voor de familie, die konden altijd bij hem terecht.

______________________________________________
Waardering over Krishna Khargi, Den Haag 
31 Maart 2014
Hummelink-Wils 

29 juli 2009 ben ik door Dr. Khargi  chirurg geopereerd aan een aneurysma. Heb een stuk kunstof aorta gekregen direct vanuit het hart een hartverzakking opgehaald en een hartklep aan gepast . Dit is een fantastische arts ik zou me zo weer door hem laten opereren. Dit is ook nog een arts met een menselijke kant en aandacht voor de patient wat ik van de meeste artsen niet kan zeggen. Is het weer nodig dan graag weer door hem.
______________________________________________________________________
Waardering over  Krishna Khargi, Den Haag 
28 Maart 2014 

Heer Buitendijk

Dr. Khargi heeft mij in september 2011 op uiterst vakkundige wijze geopereerd, 2 hartkleppen gerepareerd en een hartritmestoornis verholpen. Voor en na de operatie had hij alle tijd voor mijn vragen. De operatie zelf heeft hij uiterst vakkundig uitgevoerd, zo bleek bij nacontrole van mijn eigen cardioloog. ______________________________________________________________________
Waardering over Khargi, K. in Den Haag 
29 Maart 2014 

Heer Bakker 
Ik weet dat Dr. Khargi mij verleden jaar 16 maart 2012 geopereerd heeft aan respectivelijk, hartritmestoornissen en 4 omleidingen. De heeft voor mij als patient veel tijd gehad, ook in de nazorg. Wanneer ik nu weer een hart operatie zou moeten ondergaan, zou ik me zo weer overgeven aan deze persoon. In mijn ogen en wat mijn vrouw en ik over hem gelezen hebben, is het een uiterst bekwaam iemand.

_____________________________________________________________________
Waardering over Khargi, K. in Den Haag 
27 Juni 2014

Heer Chaturi  
Dr. Khargi heeft mij in februari 2011 geopereerd aan mijn hartklep, nieuwe touwtjes aangehecht. Zo professioneel en zijn menselijke kant, echt warm mens. Nam steeds contact op om te informeren hoe de genezing en conditie was. Deze nazorg geeft veel rust en vertrouwen. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan u denk, u heeft mij een kans gegeven.


_____________________________________________________________________
Waardering over Krishna Khargi Den Haag 
8 Oktober  2014 

Afspraken                           8
Accommodatie                    8
Medewerkers                      9
Luisteren                             9
Informatie                          10
Behandeling                      10

Gemiddeld cijfer                9.0

Dr. Khargi heeft mij uitstekend geopereerd en is zelfs in positieve zin afgeweken van het advies van mijn cardioloog. Vooral de nazorg heeft bij mij een goede indruk achtergelaten.

(8 personen vinden dit een nuttige waardering).

____________________________________________________________________
Waardering over Khargi, K. in Den Haag 
18 April 2013 

Gemiddelde cijfer 9.7 

Perfect uitgevoerde zware hartoperatie complimenten !!
(12 personen vinden dit een nuttige waardering).

_____________________________________________________________________
Waardering over Khargi, K. Den Haag
10 Januari 2013

Afspraken                            8
Accommodatie                    8
Medewerkers                      8
Luisteren                             9
Informatie                            8
Behandeling                        10

Gemiddelde cijfer                8.5

Dr. Khargi vinden wij een geweldig goede en sympathieke cardio -chirurg. Hij heeft een waar meesterwerk verricht met de reparatie oftewel reconstructie van twee hartkleppen bij mijn zoon Peter. Bovendien is hij zeer vriendelijk en begripvol, een mooi mens.

(32 personen vinden dit een nuttige waardering).

_____________________________________________________________________
Waardering  Krishna Khargi in Den Haag 
2 September 2011 

Afspraken                       8
Accommodatie               3
Medewerkers                 4
Luisteren                        9
Informatie                       9
Behandeling                  10

Gemiddeld cijfer            7.2

Dr. Khargi is een voortreffelijk chirurg en ik ben hem dankbaar voor de behandeling die ik mocht krijgen. Adequaat en van hoog niveau. De accommodatie waarin hij werkt (Leijenburg ziekenhuis) is erbarmelijk te noemen. De afdeling waar verpleegd wordt, is vies en hopeloos verouderd. Zonder de goeden te kort te willen doen, die zijn er nadrukkelijk ook, lopen er te veel (met name oudere) verpleegsters rond die hun zorgtaak wel erg beperkt opvatten en in de omgang met de patiënten soms ronduit grof zijn.
______________________________________________________________________
Waardering over Khargi, K. Den Haag
27 Oktober 2010 

Afspraken                     10
Accommodatie               8
Medewerkers               10
Luisteren                      10
Informatie                     10
Behandeling                 10

Gemiddeld cijfer           9.7

Een bijzonder deskundig en empathisch arts met oog voor detail. Je voelt je onmiddellijk op je gemak en je geeft je vol vertrouwen over aan hem en zijn team, die overigens ook alle lof verdienen! 

20 personen vinden dit een nuttige waardering)


_________________________________________________________________
Waardering over Hartchirurgie Aruba 17 September 2014 

Medische Audit (uitgevoerd door Prof.dr.R.J.M.Klautz Leiden UMC)

 • De 1ste hartchirurgische missie op Aruba lijkt aan alle kwaliteitscriteria te hebben voldaan. 
 • De uitkomsten zijn goed en binnen de normen van de beroepsgroep. 
 • De processen zijn op orde en voldoen eveneens aan de standaarden die daarvoor gelden. 
 • Een aantal verbetermaatregelen zijn reeds tijdens de eerste missie genomen en een verbeterplan voor de volgende missie is gemaakt. 
 • Het is derhalve een “lerende” organisatie, een belangrijk kenmerk van hoge kwaliteit. 
 • Deze organisatie heeft laten zien dat ook op kleine schaal hartchirurgie veilig kan plaatsvinden door gebruik te maken van: ervaren zorgprofessionals die werken in instellingen met hoge kwaliteitseisen, veel aandacht te vragen voor “teamwork”, goed te communiceren onderling en met de lokale zorgverleners en te werken volgens goed uitgewerkte procesplannen. 
 • Ik heb er vertrouwen in dat een volgende missie veilig kan geschieden. 

_________________________________________________________________
Oordeel Ziektekostenverzekeraar AZV Aruba over Hartchirurgie Aruba maart 2015

In 2014 is een pilot gestart om op Aruba invasieve cardiologie uit te voeren, met name interventiecardiologie (katheterisaties en plaatsen van stents) en open hart chirurgie.De behandelingen en operaties werden in het Horacio Oduber ziekenhuis uitgevoerd door de Nederlandse specialisten dr. Pranobe Oemrawsingh en dr. Krishna Khargi, respectievelijk verbonden aan het Medisch Centrum Haaglanden en het Universitair Medisch Centrum te Maastricht. De Nederlandse specialisten voeren hun activiteiten op Aruba uit via de Stichting International Invasive Cardiac Care (IICC).
In totaal zijn in 2014 32 interventiebehandelingen uitgevoerd en 25 open hart operaties.
De behandelingen op Aruba kenden een hoge patiënttevredenheid.
Momenteel vindt evaluatie van de pilot plaats waarna besloten wordt of en in welke vorm de invasieve behandelingen op Aruba zullen worden voortgezet.

Met betrekking tot de kosten ivm buitenlandse uitzendingen schrijft het AZV:
Daar tegenover staat een gunstige ontwikkeling voor cardiologische zorg. Voor dit specialisme geldt dat een beduidend lager aantal uitzendingen heeft plaatsgevonden door uitbreiding van het zorgaanbod in Aruba ( blz 24.)

_________________________________________________________________
Curriculum Vitae

http://www.ctsnet.org/home/kkhargi

__________________________________________________________________________
Rolmodellen Surinaams Medische specialisten in Nederland


ROLMODELLEN: SURINAAMSE MEDISCHE SPECIALISTEN IN NEDERLAND II

Glenn W.R. Weisz (sr)

Sep 14 · 7 min read
Bewust of onbewust is de grote bijdrage van mensen van niet-westerse komaf aan de Nederlandse samenleving tot nog toe onderbelicht gebleven. Ik probeer hierin verandering te brengen door twee keer per maand enkele van hen in de spotlights te plaatsen zodat onze gemeenschap kennis kan nemen van deze giganten die zich tussen ons bevinden. Op de eerste plaats kunnen zij zo als rolmodel fungeren voor jongeren die een droom najagen, maar tevens wordt tegenwicht geboden aan de witte Nederlandse archivarissen door vanuit een niet-westers perspectief hun rol hier te belichten teneinde tot een historische waarheid te geraken.
Belangrijk is te beseffen dat in tegenstelling tot de suggestie die vaak wordt gewekt de bijdrage niet enkel cultureel, sportief en artistiek van aard is, maar wel degelijk ook economisch, wetenschappelijk, levensbeschouwelijk en filosofisch.
In de delen I en II gaf ik aan dat ik in een drieluik enkele medische specialisten van Surinaamse komaf die al decennialang fantastisch werk in en buiten Nederland verrichten onder jullie aandacht zou brengen en dat ik in het laatste deel van de drieluik mijn persoonlijke ervaringen met jullie zou delen. Nu blijkt dat ik meer specialisten dank verschuldigd ben dan ik kon bevroeden en heb besloten er een vierluik van te maken. Eind van de week volgt het laatste deel.
Uitdrukkelijk wil ik erop wijzen dat er geen conclusies mogen worden getrokken aangaande het belang van het werk van degenen die niet ter sprake zullen komen. Mogelijk gebeurt dat in een volgende reeks wel of is de reden simpel dat ik geen of onvoldoende informatie over hun werk heb.
Geenszins pretendeer ik uitputtend te werk te zijn gegaan maar hoop wel een eerste aanzet tot verdieping te hebben gegeven.
Remy Bandhoe

oogarts Remy Bandhoe
Deze in staaroperaties en glaucoombehandelingen gespecialiseerde oogarts is de oprichter van I-care, de aan Telesur verbonden oogkliniek in Suriname. Ondanks zijn drukke werkzaamheden in Nederland is hij meerdere keren per jaar voor het verrichten van ingrepen in Suriname.
Toen ik Remy enkele jaren geleden in de vooravond belde voor een afspraak op korte termijn omdat mijn vrouw Patty bij lichtinval pijn in haar oog kreeg, stelde hij voor om haar dezelfde avond nog om 21:30 te zien. Ik gaf aan het bezwaarlijk te vinden dat hij weer zijn huis uit moest, temeer daar hij in een andere stad woont dan de kliniek in gevestigd is. Patty kon volgens mij best tot de volgende dag wachten, maar hij vertelde omstreeks die tijd toch al een andere afspraak in de kliniek te hebben.
Onderzoek in de kliniek wees uit dat ten gevolge van het naar binnen groeien van een wimper, Patty een krasje op haar hoornvlies had opgelopen en een antibioticum en afplakken van het oog noodzakelijk was. Toen hij na haar behandeld te hebben alle apparatuur uitschakelde en de lichten uitdeed, vroeg ik hoe het met zijn andere afspraak zat. Hij glimlachte en antwoordde ‘Glenn, hoe moet ik het voor mezelf verantwoorden dat een vriendin pijn in haar oog heeft en ik als oogarts niet gelijk voor haar beschikbaar ben’?
De bijzondere band toonde Remy ook nadat hij enkele jaren later Patty aan star had geopereerd. Het protocol schrijft voor dat een patiënt de dag na de operatie op eventuele complicaties gecontroleerd moet worden. Teneinde eventuele complicaties zo vroeg mogelijk in beeld hebben, besloot hij om de controle al 6 uur na de operatie bij Patty uit te voeren en de volgende dag nog een tweede. Gelukkig wezen beide controles uit dat de staroperatie succesvol was verlopen.
Joey Brahim

longarts Joey Brahim
Een longarts die altijd dichtbij de familie heeft gestaan. Toen ik een poos geleden last kreeg van een vervelende hoest die maar niet over ging, kreeg hij het voor elkaar dat er binnen twee dagen een scan van mijn longen werd gemaakt, mijn longcapaciteit werd gemeten, een longfunctieonderzoek werd gedaan en mijn bloed uitgebreid werd onderzocht. Godzijdank bleek er niets verontrustend aan de hand te zijn. Dat altijd op deze humorvolle ‘mooi boi fu dada’ gebouwd kan worden blijkt wel uit de volgende post geplaatst door een van de ziekenhuizen waar hij werkzaam is op hun Facebookpagina: ‘Trots op onze longarts dr. Joey Brahim die de laatste tijd wel veel hele klinkende reviews krijgt op zorgkaartnederland.nl’. Begrijpelijk gegeven de vele tienen op beoordelingen door patiënten, maar bijzonder omdat er in de maatschap in dat ziekenhuis meerdere longartsen werkzaam zijn.
Henk Codrington

longarts Henk Codrington
Deze longarts is voorzitter van de Comprehensive Cancer Network groep regio West voor longkanker en voorzitter van de longkanker werkgroep West van het Integraal Kankercentrum Nederland. Henk is een gedreven onderzoeker die met twee medeonderzoekers aantoonde dat in de regio’s Leiden, Den Haag en Rotterdam patiënten die aan longkanker of eierstokkanker leden, waren overleden als gevolg van kwalitatief achterblijvende medische zorg. Het onderzoek haalde het vakblad ‘Medisch contact’. Henk en partner zijn regelmatig in Suriname waar zij op medisch vlak geweldig werk verrichten.
Dat ik in april 2008 niet ben overleden, heb ik echt aan Henk te danken. Op vakantie in Spanje zag hij een gemiste oproep van mij en besloot, ondanks de toentertijd geldende hoge tarieven, even terug te bellen. Gevraagd naar de reden van mijn oproep vertelde ik die ochtend een minutenlange hoestbui te hebben gehad die in een messcherpe pijn in mijn bovenrug eindigde. Hij kon hebben geantwoord mij vier dagen later op zijn eerste polidag na de vakantie bij hem te melden, maar in plaats daarvan wilde hij dat ik gelijk ging naar het ziekenhuis waar hij werkzaam was. Vanuit Spanje zou hij zorgen dat de SEH op de hoogte was van mijn komst.
De arts die mij opwachtte, een longarts in opleiding, liet een röntgenfoto van de longen maken die echter geen afwijkingen liet zien. Toen zij na doorvragen erachter kwam dat ik twee maanden daarvoor van een vakantie uit Suriname was teruggekeerd, ging kennelijk een rood lampje bij haar branden want ze besloot onmiddellijk mijn bloed te laten onderzoeken. De uitslag was zodanig dat er met spoed een radioloog naar het ziekenhuis werd opgeroepen die na het maken en bestuderen van een scan een dubbele longembolie vaststelde. Hij zei dat ik engeltjes op mijn schouders had zitten, omdat er een grote kans was dat enkele uren later dood zou zijn gevallen als ik niet naar het ziekenhuis was gekomen.
Duidelijk is dat als Henk Codrington niet de moeite had genomen om even terug te bellen, ik dit nooit met jullie had kunnen delen. Daarom heb ik een hekel aan mensen die gewoon geen zin hebben de telefoon te beantwoorden, je weet nooit of het telefoontje een kwestie van leven of dood is.
Henk heeft zich altijd bereid getoond om op mijn verzoek een vriendin of vriend te zien.
Dr. Pranobe Oemrawsing

cardioloog Pranobe oemrawsing
Interventie-cardioloog Pranobe Oemrawsing richt zich als onderzoeker met name op de problematiek rondom het hart en diabetes bij Hindoestanen. Nadat een door hem uitgevoerd onderzoek uitwees dat er bij Hindoestanen drie keer vaker bypassoperaties moesten worden uitgevoerd dan bij andere bevolkingsgroepen en die patiënten ook nog gemiddeld 10 jaar jonger waren, begon hij het Shiva-onderzoek waarbij deze groep vooraf op risicofactoren van hart en vaatziekten werd gescreend. Hij uitte enkele jaren geleden zijn zorgen over een explosie van diabetes onder jonge Marokkanen en Turken vanwege het overgewicht bij heel veel jonge kinderen uit deze groep. Diabetes komt bij de Surinaamse Hindoestanen 6 tot 8 keer zo vaak voor als bij Nederlanders.
Totdat Pieter Voight zich permanent als hartchirurg in Suriname vestigende, waren Pranobe Oemrawsing en Krishna Karghi nauw betrokken bij de zorg van patiënten met ernstige hartafwijkingen in hun geboorteland Suriname. Enkele keren per jaar gingen zij erheen om m.b.v. daar werkzame cardiologen noodzakelijke ingrepen te verrichtten. Bij de voorbereiding en uitvoering van de eerste openhartoperaties op Aruba speelde deze Surinaamse specialisten een prominente rol.
Op verschillende momenten in mijn leven heeft Pranobe Oemrawsing zich ontpopt als een geschenk mij aangereikt uit de hemel. Ruim 10 jaar geleden kreeg mijn pa tijdens mijn vakantie in Suriname pijn op de borst. Onderzoek wees uit dat de boosdoener een ernstig vernauwde bypass was. In die periode was de medicatie en expertise om dit te verhelpen niet voorhanden in Su. Ik kreeg een dvd met daarop de beelden van het probleem mee naar Nederland en het advies een van de cardiologen waarmee ik bevriend was te raadplegen.
Een telefoontje naar Pranobe was voldoende om mij uit te nodigen langs te komen bij een familielid waar hij op bezoek was en aan te schuiven bij een heerlijke maaltijd. Na de dvd bekeken te hebben vertelde hij dat het probleem op te lossen was en vroeg gelijk hoe mijn vader ter been was. Ik gaf aan dat zijn mobiliteit niet optimaal was maar dat mijn broertje die ook arts is hem kon ophalen en naar Nederland begeleiden. Hij dacht even na, keerde zich naar zijn vrouw die in de keuken bezig was en zei ‘A. over drie weken neem ik enkele dagen vrij en ga naar Suriname om Glenn zijn pa te helpen’. Toen hij dit zei lachte ik maar het werd mij al snel duidelijk dat het hem bittere ernst was. Ik bood aan zijn ticket, verblijf en vervoer in Suriname betalen, maar hij wilde daar niets van weten. Ook mijn voorstel om de benodigde peperdure medicatie met mijn broer te bekostigen wees hij resoluut van de hand. Hij vertelde een afspraak met de fabrikant te hebben dat voor ingrepen in Suriname de medicatie gratis ter beschikking werd gesteld. Toen ik bleef aandringen toch iets bij te dragen zei hij: ‘weet je wat ik leuk is? Als jij ook meegaat’.
Ik reisde enkele dagen voor hem met de medicatie die koel moest worden bewaard naar Suriname en werd door de cardioloog Kenneth Chin A Sen verwelkomd met de woorden ‘Glenn jij bent een zondagskind, weet je hoe lang wij nodig hebben om deze jongens hier te krijgen en jij gaat een week weg en komt met ze terug’. Ik kan niet ontkennen dat ik mij inderdaad gezegend voelde. Samen met de cardioloog Kenneth Pickering die het probleem had vastgesteld, hielp Pranobe Oemrawsing naast mijn pa nog acht andere patiënten die anders tot het volgende team hadden moeten wachten.
Toen ik enkele jaren daarna mij niet goed voelde en ondanks een normale ECG en een echo die geen afwijkingen aantoonde toch een katheterisatie moest ondergaan, werd Pranobe door het hoofd van de afdeling cardiologie van het ziekenhuis waar ik lag, uit een ander ziekenhuis opgetrommeld om de ingreep te verrichten.
Drie maanden geleden oordeelde een radioloog na het maken van een MRI-scan van mijn rug dat ik een ernstige rug-aandoening had die slechts met een ingrijpende operatie kon worden verholpen. Op advies van mijn huisarts moest ik zo snel mogelijk een neuroloog raadplegen, maar hij zei er bij dat er ontzettend lange wachtlijsten zijn. Ik belde naar Pranobe voor het nummer van een neuroloog die ik ken en die in het zelfde ziekenhuis als Pranobe werkt maar kreeg zijn voicemail. De volgende dag belde hij terug, trof een huilende Patty die hem vertelde dat ik door pijn in mijn benen slechts enkele meters kon lopen en dat de oorzaak volgens de radioloog een cauda compressie was. Pranobe uitte gelijk zijn twijfels over de juistheid van de diagnose omdat een cauda compressie meer klachten geeft dan alleen pijn in de benen, stelde hij.
Hij zorgde ervoor dat ik de eerstvolgende werkdag bij een goede vriend en top neurochirurg terecht kon, die na het bekijken van de MRI-scan bevestigde dat de radioloog het bij het verkeerde eind had en dat de ernstige pijnen in mijn benen veroorzaakt werden door een hernia en twee vernauwingen in mijn wervelkolom. Mijn probleem kon hij met een laagrisicodragende operatie oplossen hetgeen inmiddels ook is geschied. Zonder deze bijzondere vriend liep ik vanwege de lange wachtlijsten nog steeds met afschuwelijke rugpijnen rond, in afwachting van een onnodige bijzonder risicovolle operatie.Bewust of onbewust is de grote bijdrage van mensen van niet-westerse komaf aan de Nederlandse samenleving tot nog toe onderbelicht gebleven. Ik probeer hierin verandering te brengen door twee keer per maand enkele van hen in de spotlights te plaatsen zodat onze gemeenschap kennis kan nemen van deze giganten die zich tussen ons bevinden. Op de eerste plaats kunnen zij zo als rolmodel fungeren voor jongeren die een droom najagen, maar tevens wordt tegenwicht geboden aan de witte Nederlandse archivarissen door vanuit een niet-westers perspectief hun rol hier te belichten teneinde tot een historische waarheid te geraken.
Belangrijk is te beseffen dat in tegenstelling tot de suggestie die vaak wordt gewekt de bijdrage niet enkel cultureel, sportief en artistiek van aard is, maar wel degelijk ook economisch, wetenschappelijk, levensbeschouwelijk en filosofisch.
In een drieluik zal ik enkele medische specialisten van Surinaamse komaf die al decennialang fantastisch werk in en buiten Nederland verrichten onder jullie aandacht brengen. Uitdrukkelijk wil ik erop wijzen dat er geen conclusies mogen worden getrokken aangaande het belang van het werk van degenen die niet ter sprake zullen komen. Mogelijk gebeurt dat in een volgende serie of is de reden dat ik geen of onvoldoende informatie over hun werk heb.
Geenszins pretendeer ik uitputtend te werk te zijn gegaan maar hoop wel een eerste aanzet tot verdiepen te hebben gegeven.
Prof. dr. Remy Hirasing
Deze tot kinderarts opgeleide Surinamer was de eerste hoogleraar in jeugdgezondheidszorg in Nederland. In die hoedanigheid heeft hij vele publicaties op zijn naam staan waarvan die handelend over een meetmethode voor het bepalen van overgewicht en obesitas bij kinderen, in juli 2018 in het tijdschrift ‘Archives of Disease in Childhood’ gepubliceerd werd. Prof. Hirasing heeft veel onderzoek verricht op het gebied van preventie van kindermishandeling maar helaas heeft deze wetenschapper door ziekte gedwongen zijn wetenschappelijk werk moeten opgeven.
Kinderarts Remy Hirasing

Het belangrijkste waar prof. Remy Hirasing zijn naam echter wat mij betreft aan verbonden zal blijven, is de door hem in augustus 1991 opgerichte ‘Stichting Tamara’. In een periode waar vooral de jeugd de dupe was van de ernstige armoede die er in Suriname heerste, heeft zijn stichting containers vol hulpgoederen ten behoeve van de armsten naar Suriname verscheept en er ook voor gezorgd dat die hulp op de juiste plaatsen terecht kwam.
Aan deze aimabele man is door president Venetiaan in 2009 een hoge Surinaamse onderscheiding toegekend. Kenmerkend voor prof. Hirasing was de volgende zin in zijn dankwoord en ik citeer: ‘Het is alleen jammer dat het (onderscheiding, GW) mijn wetenschappelijk werk op het gebied van jeugd- en kindergeneeskunde betreft. Een onderscheiding voor mijn werk voor de stichting Tamara was misschien mooier geweest.’
Omgaan met de situatie van deze hoogleraar vergt het uiterste van mij om vast te blijven houden aan mijn geloof. Waarom moet zo een bedachtzaam mens vol compassie en empathie, het vleesgeworden voorbeeld van ons doel hier op aarde, met zijn gezondheid kwakkelen? Bij het overdenken kom ik niet verder dan de conclusie dat het menselijk brein niet toereikend is het complete Plan te overzien. Blijkbaar is het mens eigen te denken dat alles in syllogismen met premissen en een conclusie te vangen is, maar voor mij is de valkuil hierbij het overschatten van het bereik van het menselijk brein.
Enkele jaren geleden waren wij tegelijkertijd in Suriname en zijn samen op bezoek bij de inmiddels overleden kinderarts Arti Jessurun geweest. Het was onze laatste ontmoeting, contact onderhouden wij telefonisch of per mail maar er staat nu een afspraak dat ik hem binnen enkele weken thuis opzoek. Naar omstandigheden gaat het redelijk met professor Hirasing.
Herman de Jonge
Kaakchirurg Herman de Jonge

Deze geweldige kaakchirurg ging vaak naar Afrika voor het behandelen van patiënten. Ooit vertelde hij mij dat een van zijn drijfveren daartoe was dat in sommige gebieden er maar één kaakchirurg per ettelijke honderdduizenden inwoners beschikbaar was. De laatste jaren is Herman regelmatig in Suriname werkzaam. Ik zal nooit vergeten dat hij na een kiesextractie mij uit bezorgdheid verbood te ver weg van zijn ziekenhuis te gaan. Pas toen het bloeden geheel gestopt was mocht ik van hem richting huis vertrekken.
Dr. Maarten Lijkwan
Vaatchirurg Maarten Lijkwan

Maarten Lijkwan, zoon van Eric Lijkwan, is een jonge vaatchirurg die CNN haalde vanwege zijn compassie en empathie met bootvluchtelingen. Diverse keren is hij naar Lesbos afgereisd om zijn kennis ten dienste te stellen van de vluchtelingen op dat eiland. Ook in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft deze chirurg de afgelopen jaren vaker zijn vaardigheden ingezet om mensen met vaatproblemen in Suriname te helpen, zo dus in de voetsporen tredend van de vaatchirurg dr. Imro Dawson.
Prof. dr. Gerry Raghoebar
Hoogleraar reconstructieve preprothetische chirurgie en implantologie Gerry Raghoebar, zoon van mijn ex-leraar op de Calorschool, stond twintig jaar geleden aan de wieg van de ontwikkeling van implantaten. De enige oplossing toentertijd tot herstel van een gebit bij het verlies van een tand of kies was een brug of plaat. Het lukte hem de verzekeraars te overtuigen dat implantaten vele voordelen boden boven de bestaande methoden waarbij kostenoptimalisatie, d.w.z. een maximaal resultaat met zo min mogelijk kosten een belangrijk, zo niet doorslaggevend aspect was.
Met name op het gebied van rehabilitatie na oncologische ingrepen waarbij gedeelten van oor, neus of kaak moesten worden verwijderd, heeft deze gigant zijn sporen verdiend. Wereldwijd verzorgt hij op congressen lezingen voor specialisten op zijn vakgebied die naar inzichten van deze Surinamer komen luisteren en van zijn technieken komen leren. In december 2019 en maart 2020 zijn de prestigieuze congressen van respectievelijk Chicago en Seattle aan de beurt.
Kaakchirurg Gerry Raghoebar

Ondanks dat prof. Raghoebar bekend staat als een gedreven onderzoeker, viel het mij op dat zijn hart, zijn passie primair bij de behandeling en welzijn van zijn patiënten ligt. In reactie op mijn suggestie zei hij nooit een patent op zijn naam te willen registreren, ondanks dat ik stelde dat patenten heel veel geld kunnen opbrengen. Ik herinnerde mij een interview met een arts die als verklaring gaf voor het hoge niveau van de medische wetenschap in Cuba, dat Cubaanse specialisten mede in de beste ziekenhuizen van Parijs, Canada en Duitsland worden opgeleid, maar meer nog dat zij hun kennis en ontdekkingen in het belang van de patiënt met elkaar delen zodat er met verenigde krachten aan de verdere ontwikkeling kan worden gewerkt. Dit in tegenstelling tot in het Westen waar een vinding angstvallig geheim wordt gehouden totdat er een patent is toegewezen. Deze topper gaat regelmatig naar Suriname om zijn kennis ten dienste van patiënten daar te stellen.
Prof. dr. Etienne Robles de Medina
Een andere Surinaamse medische gigant is de in 2001 overleden professor cardiologie Etienne Robles de Medina. Internationaal was hij gelouterd vanwege zijn kennis van de elektrocardiografie, het met behulp van een ECG zichtbaar maken en interpreteren van de elektrische processen in het hart. Een ECG is een onmisbaar hulpmiddel voor een eerste indicatie met betrekking tot de werking van de hartspier.
Naast hoogleraar was Robles de Medina hoofd van de afdeling cardiologie van het Academisch ziekenhuis Utrecht dat later in het UMC opging. Hij bekleedde ook vele andere op de cardiologie betrekking hebbende functies zoals voorzitter van de Nederlandse vereniging van cardiologen, was hij auteur van het onvolprezen standaardwerk ‘Klinische elektrocardiografie’, medisch begeleider van prins Bernhard en medisch directeur van het Hart-Long Centrum Utrecht, een samenwerkingsverband met het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein waar hij de drijvende kracht achter was.
Cardioloog Etienne Robles de Medina

De internationale waardering blijkt wel uit zijn benoemingen tot visiting professor in Syracuse en Indianapolis en het als enige niet-Amerikaan zitting hebben in een panel van het American College of Cardiology dat complexe elektrocardiogrammen analyseerde.
Prof. Etienne Robles de Medina was als hoofd- of coauteur betrokken bij het ongelofelijk aantal van 135 publicaties en het is daarom voor een groot deel aan hem toe te schrijven dat het UMC nu een internationaal erkend centrum voor de behandeling hartritmestoornissen en hartfalen is. Prof. Etienne Robles de Medina was nauw bij de totstandkoming van de poli cardiologie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo betrokken.
Een plots de kop opstekende slopende ziekte rukte deze briljante Surinamer op de jonge leeftijd van 61 jaar uit ons midden. Ramon Robles de Medina, zoon van Etienne zijn broer, is als cardioloog in zijn voetsporen getreden.
Prof. dr. Steven Samijo
Orthopedisch chirurg Steven Samijo

Een hoogleraar die ik niet persoonlijk ken maar toch wil vermelden omdat hij volgens mijn bronnen de eerste hoogleraar van Surinaams Javaanse komaf is, is de op Lelydorp geboren en getogen orthopedisch chirurg prof. dr. Steven Samijo. Op Youtube zijn er tal van video’s van sociale projecten in Suriname te bekijken waar professor Samijo de hand in heeft.
Ik meen dat prof. dr. Susanne Osanto, internist en hoogleraar oncologie ook van Surinaamse komaf is, mogelijk op de Antillen opgegroeid. Zeker weten doe ik het niet, laat mij graag corrigeren. Zij is van grote betekenis voor het kankeronderzoek hier in Nederland.
Uiteraard zijn er meer Surinaamse professoren in Nederland of daar buiten die in de medische wetenschap werkzaam zijn of waren. Ik denk dan bijv. aan prof. dr. Gerard Essed, broer van prof. Philomena Essed, en aan prof. dr. John Plukker hoogleraar in de chirurgie, beiden nu met emeritaat. Het zou fijn zijn als mensen die kennis dragen van meer van deze giganten dit ook delen.
Over twee weken het laatste deel van deze drieluik, waarbij ik enkele persoonlijke ervaringen met jullie zal delen.